Слънцезащитна козметика при чувствителна кожа

Под „чувствителна“, разбирайте- кожа с розацея, кожа която е свръх чувствителна към слънцето и кожа, която е претърпяла химически процедури или лазер. В тези случаи, ако не предпазим лицето от слънцето, кожата страда и реагира с интензивно зачервяване. Всичко това изостря чувствителността на кожата ни. Тази повишена чувствителност, може да се прояви и като непоносимост към козметика която преди успешно сме използвали…

Слънцезащитна козметика при чувствителна кожа<Какви са възможностите за слънчева защита на лицето? При такова богато разнообразие и хубави реклами на пазара за кремове с SPF фактори, наистина е трудно да изберем.
Според механизма им на действие, кремовете за слънчева защита се делят на 2 групи:

1. АБСОРБИРАЩИ слънцезащитни кремове (т.нар. Химични филтри)и
2. ОТРАЗЯВАЩИ
слънцезащитни кремове (т.нар. Минерални фиртри).

Първите (абсорбиращите), поемат слънчевите (UV) лъчи върху кожата ни и в зависимост от типа радиация, която абсорбират биват UVA или UVB или комбинирана защита UVA+UVB. Активните съставки на тези кремове (напр.Avobenzone или Parsol) лесно се разграждат на слънчева светлина, затова се стабилизират с други (Helioplex, Mexoril) които са фотостабилни. Тези кремове са лесни за нанасяне и стоят добре, но на нормална кожа. Кожа с розацея може да не се чувства комфортно с абсорбиращ крем.

Втората група кремове (минералните), действат като отразяват или разпръскват слънчевите лъчи. Най-разпространените съставки на тези филтри са титаниев диоксид и цинков оксид. Те са достатъчно безопасни и фотостабилни и осигуряват пълна UV защита.
Преди минусът при тях беше,че след намазване, все едно си с маска на лицето. Новото „поколение“ минерални филтри, нямат този „разкрасяващ ефект“. Съставките им са раздробени на микро частици и това позволява по-лесно нанасяне без да оставят бяла следа върху лицето. Като цяло са подходящи за всеки тип чувствителна и детска кожа.

Почистване на слънцезащитния крем от лицето!
Както почистваме лицето от грим, по същият начин трябва да премахваме и останалия в края на деня слънцезащитен крем. Взимането на душ или измиването на лицето не е достатъчно, т.к. минералните (отразяващи) слънцезащитни кремове са по-трудни за отстраняване. За целта, трябва да имаме подходящо средство. Нещо, което наистина не дразни кожата и не налага силно търкане за да се почисти кожата. На това условие отговарят почти всички базови масла.
Най- подходящи са маслото от гроздови семена (много леко и удобно за нанасяне),
масло от жожоба (прониква много добре в кожата, без да оставя мазен блясък),
масло от праскова (попива по-бавно и затова позволява пълно отстраняване на слънцезащитния крем) и накрая, но може би най-хубавото (поне според мен)- кокосовото масло. Естествено, то трябва да е съвсем натурално, студено пресовано. Тогава е истински елексир за кожата- отстранява добре слънцезащитния крем, подхранва кожата. Има продължително действие, защото не се абсорбира веднага и дори след като си измием лицето, кожата е хидратирана.
Mysunscreen
Т.

Вашият коментар